Het golfmuseum

In april 2016 is in Nederland het eerste golfmuseum geopend. Het werd geopend door Robbie van Erven Dorens – welke ooit een organisator van de Dutch Open was – en door golfspeler Jan Dorrestein. We kunnen wel stellen dat Jan Dorrestein één van de beste Nederlandse golfers is. Het golfmuseum ligt in het Limburgse Afferden, gesitueerd in het paviljoen van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek. Bleijenbeek was tevens de eerste Nederlandse baan die deel uitmaakt van een park, in dit geval het nationaal park De Maasduinen te Limburg.

Schots of Nederlands?

John Ott was degene die met het idee kwam om een golfmuseum op te richten en is een goede vriend van de eigenaren van Landgoed Bleijenbeek. Volgens Ott ligt de oorsprong van de golfsport in Nederland, uitgaande van het bewijs wat de sporthistoricus Heiner Gillmeister hiervoor heeft aangedragen. Dat bewijs was een boek van Pieter van Afferden. Volgens Gillmeister én Ott strijken de Schotten onterecht met de eer.

Een fraaie collectie

In het museum in Afferden vind je diverse stukken uit privécollecties en stukken die ooit in het Haags Historisch Museum te zien waren. Oude golfclubs, golftassen, golfkleding, golfballetjes, boeken, golfkarretjes en nog veel meer komt men tegen in dit museum. Ook de wisselbeker van de KLM Dutch Open heeft hier zijn thuishonk. De toegang is gratis, echter wordt een donatie erg op prijs gesteld, al is het maar om de collectie van het museum uit te kunnen breiden. Wekelijks tikken ze nieuwe museumstukken op de kop, soms tegen betaling en andermaal zijn het schenkingen. Sommige stukken zijn van onschatbare waarde voor de Nederlandse golfgeschiedenis.

St. Andrews

In het Schotse plaatsje St. Andrews kun je eveneens naar een golfmuseum. De Schotten noemen het zelf ‘The Home of Golf’. Want ook al komt het bewijs in de vorm van het boek van Pieter van Afferden naar voren, voor de Schotten blijft golf echt een Schotse uitvinding.

Aanbevolen artikelen