De hedendaagse golfbaan

Tegenwoordig hebben bijna alle golfbanen 9 of 18 holes, met of zonder championship courses. Een hole bestaat uit een tee, de fairway en het uiteindelijke doel: de green. De tee is de plek vanwaar de eerste afslag of drive wordt gespeeld. Als een speler begint zal hij op de tee beginnen. Meestal wordt het balletje op een houten of plastic stokje geplaatst wat in de aarde wordt geprikt. Ook dit stokje heet een tee. Vroeger maakte men een hoopje zand waar men de bal vanaf sloeg. Hiervoor werden destijds speciale tee-boxen met zand op de baan geplaatst.

De fairway

De fairway is het stuk baan wat tussen de tee en de green ligt. Hier is het gras meestal niet zo kort als op de green of rondom de green. Net voor de green is de voorgreen, welke kortere grassprieten heeft dan de fairway, maar langere dan de green. Aan de zijkanten van de fairway komt eerst de semi-rough waar het gras nog wel gemaaid wordt, daarachter is de rough die niet gemaaid word. Het behoeft geen uitleg dat het vanuit de rough vaak een stuk lastiger is om de bal terug op de fairway te slaan. Hier kun je namelijk bosjes tegenkomen, bomen, takken of heide. Onderweg kun je op de fairway wel “natuurlijke” hindernissen tegenkomen, zoals een bunker of een waterpartij.

De green

De green bevindt zich aan het einde van de hole. Het putje wat op de green zit heet eveneens de hole. Naast deze hole staat een vlag, zodat je als speler vanuit de verte kunt zien waar de hole is. Dat is tenslotte je einddoel. Die vlag noemen ze ook wel de pin en de plek waar de vlag staat wordt dan de pinpositie genoemd. Hierbij hanteren ze het aantal meters tot aan de vlag vanaf de voorkant van de green.

Hoeveel par is de baan?

In hoeveel slagen de hole moet worden gespeeld is afhankelijk van de lengte van de hole. Dit aantal slagen noemen ze de par. Natuurlijk kun je de baan ook in meer of minder slagen spelen, je hebt dan een bepaald aantal slagen boven of onder par. Het streven is natuurlijk om par te spelen of minder slagen. Meestal zijn het banen van 3 of 4 par. Er zijn ook banen die bijvoorbeeld par 6 hebben. Deze holes zijn dan langer dan 631 meter. Er zijn ook golfbanen die enkel 3-par banen omvatten. Vaak zijn dat 9-holes banen. Soms heeft een golfclub een 18-holes baan én een 9-holes baan. Meestal noemen ze dan de 9-holes par-3 baan de oefenbaan.

Aanbevolen artikelen